Sikertörténetek

Egy nívódíjas tető története!

Az épület tulajdonosa történetesen az unokaöcsém. Fiatal házasként vásárolta ezt a házat, ami a 70-es évek végén épült.

2024. június 23.

Egy nívódíjas tető története!

Az épület tulajdonosa történetesen az unokaöcsém. Fiatal házasként vásárolta ezt a házat, ami a 70-es évek végén épült. A beköltözhetõség miatt elõször a ház belsõ tereit újították fel. Ezután gondolták, hogy a tetõvel is kezdeni kellene valamit, mert a régi palatetõ már itt-ott beázott és nem is volt esztétikus látvány. Öcsi jelenleg kamionosként dolgozik, de eredeti szakmája épületasztalos. Régebben egy évet dolgozott a brigádomban. Akkoriban is készítettünk ökörszem ablakot. Már akkor eldöntötte, ha egyszer saját háza lesz, ilyet szeretne készíttetni. Az álom 8 év után valósult meg, amikor az engedélyes tervvel megkerestek, amin az ökörszem ablak arányait és méretezését én terveztem át oly módon, hogy az esetleges tetõtérbeépítés esetén is megfeleljen a kritériumoknak.

A tetõ átépítését a beázás elkerülése végett tetõszakaszonként végeztük. A régi szerkezet teljes egészében bent maradt. A régi szaruzatot a fal külsõ síkjában elvágtuk, ezek mellé lett csavarozva az új szaruzat, melynek alsó vége gyalult és úgynevezett „magyar bajusz” mintát kapott.


Az élszaruzat kívülrõl élére állított palló rácsavarozásával lett megerõsítve, amely egyben a kúpcserepek lefogatására is szolgált. Az élszaruk és az íves ablak elõtti csonka szarufák a falról konzolos megtámasztást kaptak. A belsõ tetõszerkezet nem fõfalon lévõ oszlopai függesztõmûvel lettek megerõsítve.


Az íves felépítmény alatti szelemeneket megkettõztük körmöstárcsa és csavarkötés felhasználásával. Az íves ablakok romonádjai ragasztott csavarozott kivitelben készültek el. A 2.5 cm vastag deszkaborítás után 1 réteg 3 cm vastag ellenlécet rögzítettünk sugárirányban, majd ezek közé hajtogattuk be a Bramac Universal páraáteresztõ fóliát, úgy, hogy a toldások és kapcsozások hullámhegyen történjenek. Ez után minden ellenléc tetejére csavaroztunk még egy 2 cm-es lécet, hogy a fóliatoldások stabilak legyenek és így itt is meg lett az 5 cm-es légrés csakúgy, mint a tetõ többi szakaszán. Az összes bádogos szerkezet és csatorna vörösréz lemezbõl készült. Kivétel ez alól a kéményszegély, amit rövidlemezes Wakaflex szegéssel oldottam meg. Az összes fóliaáttörés és szegélyrögzítés a Dörken ragasztók felhasználásával készült. A tetõfedés Baramac hódfarkú vörösbarna cseréppel lett kivitelezve a fedési szabályok körültekintõ betartása mellett.


Nagy örömömre szolgált, hogy az Év Tetõje pályázaton elért eddigi két kategória gyõzelem mellé sikerült begyûjteni a legmagasabb szakmai elismerést a Nívódíjat is.

Kiemelt szolgáltatásaink