Újdonságok

Kettős IFD-világbajnoki elismerés!

A közelmúltban zajlott le a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség éves kongresszusa. Korábban a kongresszus járulékos rendezvénye volt az Ifjú tetőfedők világbajnoksága, melyen már több sikert is elértek versenyzőink.

2024. február 22.

Munkából presztizskérdés

Amikor először meglátta a terveket, már tudta, ha szabad kezet kap, díjazott tetőt hoz. A tetőfedő megérzése jónak bizonyult, mert a Creaton South-East Europe Kft. 2014-ben kiírt Tetőszépségversenyén I. helyezést ért el.

2024. február 22.

Nívódíjat érdemelt a Madarász Vendégház tetője

Zord időjárási körülmények között építette Kovács Sándor túrkevei kivitelező csapata ezt a különleges, „hullámzó” tetőt. Sikeresen oldott meg egy számára is új részletet, melyet – mint érdeklődésünkre elmondta – ajándékként készített el a megrendelőnek.

2024. február 22.

20 év munka megérdemelt jutalma

A Túrkeve Televízió megkeresésére riportot adtam a televízió munkatársának, a 2014-es Év tetője nívódíj pályázaton elért erdeményeimről, valamint az elmúlt 20 esztendőn keresztül végzett munkásságomról.

2024. február 22.

Nívódíjat érdemelt a Madarász Vendégház tetője

Zord időjárási körülmények között építette Kovács Sándor túrkevei kivitelező csapata ezt a különleges, „hullámzó” tetőt. Sikeresen oldott meg egy számára is új részletet, melyet – mint érdeklődésünkre elmondta – ajándékként készített el a megrendelőnek.A Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt EU-pályázaton nyertek támogatást erre az újonnan épülő vendégházra. A tetejére első körben nádfedést terveztek a most is látható hullámos formában, de ezt később cserépfedésre módosították. A tervekhez képest az íves ablak arányait némileg finomították a jobb fedéskép érdekében – mondja lapunknak nyilatkozva Kovács Sándor, a tető kivitelezője, aki az ÉMSZ Év Tetője pályázatának nívódíját nyerte el ezzel a munkával.

„A két épület találkozásánál megvalósított falra vezetett cserépvápa az én ötletem volt, amit ajándékként készítettem el a megrendelőnek” – teszi hozzá a mester, aki a megbízás előzményeiről így számol be: „Az épület kivitelezésére két vállalkozót kért fel a megrendelő. Mint utólag kiderült, a másik kivitelező már az első körben hozzám irányította Őt, hogy ezt a munkát a környéken csak én tudom jó minőségben elkészíteni. Persze ez csak a pénzügyi tárgyalások után jutott a tudomásomra.” Az épület tervezője Cseh Katalin borsodnádasdi építész. Kiviteli tervek készültek a főbb szerkezeti megoldásokról készültek kiviteli tervek is, de a csomóponti részleteket Kovács Sándor dolgozta ki. „Miután a munkadíj összegéről megegyeztünk, a kivitelezéshez szabad kezet kaptam. Az általam összeírt minőségi anyagokat teljes körűen biztosították” – meséli a szakember. A tető rétegrendje így épül fel:


  • Creaton Classic rézvörös engóbos tetőcserép
  • cserépléc
  • 5 x 5 ellenléc
  • Creaton Trió / Duó tetőfólia
  • 8 x 20 szarufa
  • 20 + 5 Rockwool Multirock hőszigetelés függesztett lécbordázat között
  • Dörken Reflex pára- és légzárás
  • 3 x 5 lécbordázat
  • Rigips tűzgátló, inpregnált és flexibilis gipszkarton

A vízelvezető rendszerek és bádogos szegélylemezek mind Prefa sötétbarna / téglavörös aluminiumlemezből készültek. A tetőtér mindkét épületszakaszon be van építve. A főépületben 4 szoba és fürdőszobák, a melléképületben gépház és kiszolgáló helyiségek találhatók. A hőszigetelést a talpszelementől a taréjszelemenig 25 cm vastagságban vezették. Ezt az indokolta, hogy a lakóteret megóvják a puffertér felőli hőterheléstől és az itt futó légcserélő rendszer csöveit a páralecsapódástól. Minden falcsatlakozást és fóliaáttörést megpróbáltak lég- és párazáróvá tenni.

„A zsűrinek szerintem elsősorban a finoman kidolgozott csomóponti részletek és a tető összképe tetszett. Ebbe a munkába beletettem a szívemet is. Úgy gondolom, nívódíjat másképp nem is lehet nyerni” – fűzi hozzá Kovács Sándor. Néhány gondolatot a tető egyik igazi különlegességérő is fontosnak tart elmondani: „Ami számomra új és érdekes volt az a falra vezetett cserépvápa. Én ezt azelőtt még csak makett tetőn láttam, a 2014-ben Veszprémben rendezett Ifjú Tetőfedők Világbajnokságán. Műhelyben lemodelleztem a sémát és a rövidlemezes falszegély méreteit, majd ezután készült élesben a helyszíni munka.” Az ácsszerkezetet és a tetőfedést november 18-tól január 15-ig készítették el. Néhol havas körülmények között voltak kénytelenek dolgozni.

A belső munka még további 5 hetet vett igénybe. „Köszönöm szépen az alkalmazottaimnak, hogy mostoha időjárás ellenére kitartottak és sikerült megvalósítani ezt a kivételesen szép munkát” – teszi hozzá a szakember.Forrás: Építési Megoldások Magazin

Kiemelt szolgáltatásaink